U bent hier: Home > Hondensport

Hondensport

Voordat mijn vriendin en ik ons eigen huis kochten, wisten we wel al dat we samen een hond wilden. In juni 2006 kochten we ons huisje en een maand laten kochten we dan ook onze hond. Het was een Duitse Herder reu, Aron genaamd. Eerst was het een lief klein puppy'tje. Hij sliep veel en at wat, maar ook niet meer dan dat. Maar na een tijdje begon hij zich anders te gedragen, en niet in de positieve zin. Daarom beslisten we dat het beter zou zijn om naar een hondenschool te gaan. Vanaf dat moment kon de zoektocht naar een hondenschool beginnen.

In augustus 2006 vonden we er één 2km van ons thuis, genaamd "De Duitse Speurder" (DDS) In tussentijd was Aron al 11 maanden oud en beslisten we om nog een tweede hond bij te kopen. Natuurlijk was dit weer een Duitse Herder, maar dit keer wel een teefje. We kochten haar bij kennel "vom Ratsenheim". Flipsy vom Ratsenheim is haar naam, maar we noemen haar Fiona.

Ik had me vroeger nooit in hondensport geïnteresseerd, maar hoe langer ik bezig was met de honden, hoe meer intresse ik voor deze sport kreeg. Door Schutzhund-filmpjes te bekijken op het internet kreeg ik steeds meer zin om dit ook allemaal te doen. Ik begon toen stilaan uit te kijken naar een hondenclub binnen de VVDH. Ik ben op enkele clubs gaan kijken en uiteindelijk zijn we in december 2008, beginnen te trainen bij De Moedige Herdershond in As.

Toen ik eenmaal bij DMH trainde, merkte we dadelijk dat onze honden een grote achterstand hadden. Ze hadden nog bijna geen speurervaring en ook weinig ervaring met pakwerk. Ook de gehoorzaamheid was niet wat het moest zijn. Ik heb wel meer dan eens gedacht: "Waar ben ik toch aan begonnen?" Ondertussen gaat het allemaal wel wat beter, maar natuurlijk nog niet wat het moet zijn...

In maart 2009 werd er mij gevraagd of ik het niet zag zitten om het eens zelf als pakwerker te proberen. Ik had dit op onze vorige club ook enkele malen gedaan, mar dit was zeer beperkt. Ik was zeer blij met dit voorstel, maar het is natuurlijk toch altijd even wennen, zeker als je nog "nieuw" bent op zo'n club. Een speciaal dankwoordje hiervoor gaat naar Valentin Avermate, Guido Nuttin en Jozef Smeers voor de hulp en de steun die ze me gaven en nog steeds geven. Natuurlijk zijn ook alle leden bedankt wiens honden ik heb mogen "gebruiken" om het pakwerk onder de knie te krijgen. Last but not least ook nog even mijn vriendin bedanken die mij al de tijd gunt om mijn sport te beoefenen!

Dankzij dit alles ben ik op 13 februari 2010 geslaagd voor het examen van pakwereker. Hierdoor heb ik het pakwerkersbrevet van de VVDH en de K.K.U.S.H. behaald. Een half jaar later deed ik mee aan de test voor allround-pakwerker te worden. Ook voor deze test slaagde ik.
Dit was het zo een beetje. Later zal ik nog wat foto's toevoegen van onze honden in actie maar die moet ik nog maken.

© 2011
Tom Maenen